Historie

Ontstaansgeschiedenis!

Vanuit de Culturele Raad van Havelte kwam in januari 1988 het initiatief om eens te kijken of er belangstelling was voor het vormen van een dameskoor. Men plaatste een oproep in het destijds huis aan huisblad ‘de Parel ‘. Het aantal reacties op de oproep ‘wie zingt met ons mee?’overtrof verre de verwachting. Op maandag 1 februari 1988 was de oprichtingsvergadering en kon het koor starten. Er gaven zich 28 dames op. Een geweldig resultaat. Dirigent van het koor werd Bert de Jong uit Havelterberg. Bert zat ook in de Culturele Raad en was al eens gepolst of hij eventueel het dameskoor zou willen dirigeren. Het repertoire bestond uit oude Nederlandse volksliederen en populaire hedendaagse Nederlandse liedjes waarvan sommige zelfs gelijk al 3-stemmig werden gezongen. Als naam werd gekozen ‘de Liesterkrallen’. En wel om de volgende reden: men wilde graag een Drentse benaming. Welnu, de dames zöngen as Liesters (lijsters) die pikken rode lijsterbessen. ‘Besje’ betekent in het Drents ‘oud vrouwtje ‘en als zodanig wilden de dames zich natuurlijk niet presenteren. Dus werd Lijsterbessen letterlijk in het Drents  vertaald en werd de naam Liesterkrallen een feit. Toen na 5 jaar dirigent Bert de Jong ging emigreren naar Nieuw-Zeeland werd zijn plaats ingenomen door de jonge maar zeer gedreven talentvolle dirigente Angélica Braam, die tot op heden tot volle tevredenheid nog steeds het dirigeerstokje hanteert. Onder haar bezielende leiding groeide het koor uit van een standaard koortje voor dames uit Havelte en omgeving tot een groot, samenhangend, enthousiast en veelzijdig vrouwenkoor, waarvan de leden uit diverse plaatsen in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel afkomstig zijn. Sinds 2014 is Martin Glas de dirigent.

Hoge zoetgevooisde klanken wisselen elkaar af met donkerbruine bassen, vaak op de piano begeleid door Ellen Wynia. Het koor zingt zowel populaire als klassieke nummers in alle talen.

25 Jaar Vrouwenkoor De Liesterkrallen in een notendop…...

Februari 1989

 

1993 

December 1994 

Februari 1998 

 

Februari 1998

 

Februari 2003

 

December 2003

 

September 2005

 

April 2007

 

Januari 2008

 

April 2008 

 

April 2010

 Sterren stralen met De Liesterkrallen.

Dat was de kop boven het artikel in het Dagblad van het Noorden na het optreden in het programma “Jeugdherinneringen” van Henk Poort en Danny de Munk op 13 oktober 2011. De recensie ging als volgt:  Vijftig vrouwen zongen het Slavenkoor uit Nabucco, vol overgave, en hun oranjerode sjaaltjes dansten mee in de schwung die het koor en beide artiesten teweeg brachten op de planken. Een geweldige belevenis voor het vrouwenkoor uit Havelte dat niet louter zingt voor de gezelligheid. De ambitie voor een nog beter concert is altijd aanwezig. Danny de Munk en Henk Poort trekken met hun ‘jeugdherinneringen’ langs de theaters van Nederland. In elke plaats waar zij optredens geven ze een regionaal koor de gelegenheid met hen een lied te zingen. Voor Drenthe viel het oog op De Liesterkrallen, een koor dat al twee keer winnaar werd van Korenslag Drenthe. 

 

Wervelend najaarsconcert in Havelte.

Vrouwenkoor De Liesterkrallen uit Havelte en Brassband Crescendo uit Steenwijk gaven zaterdag 26 november samen een najaarsconcert in de Clemenskerk in Havelte. De Brassband, olv Jan Holtrop, bracht gedeeltes uit de Missa Catharina, Hinemoa en Donegal Bay. De Liesterkrallen olv Angelica Braam en met begeleiding van Ellen Wynia zongen: As Torrents in Summer, het lieflijke lied The Snow, met begeleiding van een violiste, gevolgd door Cantique de Jean Racine, For the Beauty of the Earth en All Things Bright and Beautifull. Na de pauze speelde Crescendo Nimrod, Dances with Wolves, Whispering Brass en Bessarabyanke. De Liesterkrallen zongen Ye Banks and Braes, The Curragh of Kildare, Orinocoflow, bekend door de Ierse zangeres Enya, I don’t know how to love him, waarbij een lid van het koor de solopartij op zich nam, gevolgd door het ontroerende lied uit de zweedse film: Gabriella’s Song, wat een groot applaus opleverde. Tot slot voerden de twee muziekgezelschappen gezamenlijk de popcantate David en Goliath, een uptempo nummer, waarin verschillende muziekstijlen elkaar in hoog tempo afwisselen. De 140 bezoekers waren zeer enthousiast over dit concert, dat bleek wel uit het daverend applaus aan het slot.

 

 

Vrouwenkoor Liesterkrallen uit Havelte bestaat 25 jaar

Op vrijdag 1 februari heeft Vrouwenkoor De Liesterkrallen uit Havelte haar 25-jarig jubileum gevierd. De 58 leden kwamen daarvoor bij elkaar in conferentieoord Fredeshiem in De Bult bij Steenwijk. Het werd een feestelijke middag en avond waarbij de leden terugblikten op 25 succesvolle jaren. Zo werd het koor in 2010 en 2011 eerste bij het concours van de Drentse Bond van Koren. Het was ook een bijzondere dag voor Angelica Braam uit Steenwijk omdat zij dit jaar twintig jaar dirigent is van dit vrouwenkoor. De jubileummiddag begon met het in het zonnetje zetten van de leden van het eerste uur. Deze acht dames zingen nog steeds in het koor.

De Liesterkrallen werd opgericht op 1 februari 1988 vanuit de Culurele Raad door Geesje Oosting en Dieneke Smink. Zeventien enthousiaste zangeressen meldden zich toen aan. Zij begonnen onder leiding van dirigent Bert de Jong elke maandagochtend te repeteren in De Veldkei in Havelte. Het repertoire kenmerkte zich door Nederlandstalige en Drentse liederen. Na vijf jaar nam Angelica Braam het dirigeerstokje over. Het ledenaantal groeide ondertussen gestaag tot 58 leden in 2013. Het repertoire breidde zich aanzienlijk uit tot klassieke liederen , musical, volksliederen en lichte muziek. Het koor ging zich ook meten met andere koren en viel regelmatig in de prijzen. Bijzonder was deelname aan een internationaal concours in het Limburgse Heythuysen begin jaren negentig, waarbij een eerste prijs en promotie naar een hogere klasse werd bereikt. Andere hoogtepunten waren diverse eerste en tweede prijzen bij het concours van de Bond van Koren in Drenthe. De Liesterkrallen verzorgden talloze optredens in de regio. Vooral in het Hervormde kerkje van Havelte waren vaak te voren rond kerst, maar ook op andere momenten in het jaar.

Het koor heeft in het 25-jarig bestaan vaak samengewerkt met andere koren uit de omgeving, maar ook uit andere regio’s. Een speciale band heeft het koor opgebouwd met Kamerkoor Sfzorzato uit Utrecht. Al enkele jaren treden de Liesterkrallen samen met dit klassieke a capella koor op. Op zondag 10 februari staat er weer een gezamenlijk optreden op de agenda in de Hervormde kerk in Havelte. Ook met koren uit Havelte, zoals De Brinksanghers en Voices 4U verzorgden zij regelmatig optredens.

De feestelijk dag in Fredeshiem is de aftrap van een heel jubileumjaar van het koor. Op het programma staan verder nog een jubileumconcert op 12 oktober in de Hervormde kerk in Havelte. Ook zal er een afscheidsconcert worden gehouden voor Angelica Braam op zondagmiddag 3 november in de Grote Kerk in Steenwijk. Zij heeft te kennen gegeven na dit jubileumjaar te willen stoppen. ‘Het verveelt me nog geen moment om dit enthousiaste koor te dirigeren, ‘ zegt Angelica, ‘maar twintig jaar is een erg lange tijd. Voor het koor is het goed weer eens een andere dirigent te krijgen.’ Vaste pianiste is Ellen Wynia uit Steenbergen. Zij begeleidt het koor al zestien jaar en is van plan daar voorlopig nog mee door te gaan.  

 

(De acht leden van het eerste uur, dirigente en pianiste)

 

TerPlekkePoeem, schreven en oetspreuken tiedens de opnaome van PODIUM (Radio Drenthe, zaoterdagmiddag 08-02-13 14:00 – 15:00 uur) in de studio van RTVDrenthe:

GESTALTEN IN BEEILD

De deur is lös

het locht is an

de stooulen staot klaar

het geluud is open

veur:

stemmen in ’t locht as kralen

op een toonledder

saomenzaang tiedens een concert

 ’t paast in mekaor

zwaor en locht deur de jaoren hen 

stemmen van vrouwlu 

gungen lös

 nao bouwwark an ’t gebouw van saomen 

oetvoerings in tied en ruumte;

 klaankkleuren

petronen

rippeteren 

en dan laoten heuren

zungen jaoren – heurbaor dizze winter

leeider over

eerde, snei en levenslust

stemmen in ’t locht as krallen 

op een toonledder

-Egbert Hovenkamp II-

 

November 2015recensie